Početak

U sportskoj literaturi se često navodi da je vaterpolo prva sportska igra u programu modernih Olimpijskih igara , koje su se održale 1900. godine u Parizu. Vaterpolo je kroz svoj istorijski razvoj evoluirao, a da bi se to shvatilo potrebno se vratiti do njegovih početaka tj. nastanka. U 19. vijeku javljaju se prvi oblici vodenih sportova, a pri tome je najčešće korišćen izraz  „jahanje”. U počecima se vaterpolo igrao sa drvenih plutača, koje su ličile na konja, a plutače su pokretali igrači veslanjem. Preteča vaterpola je sportska igra nastala u Velikoj Britaniji 1869.  godine nazvana „football in the water (fudbal u vodi)”. Za sportske igre, koje su se igrale rukom, od 1871. godine korišćen je naziv „rugby football (ragbi)”. Amatersko plivačko udruženje (ASA) je 1886. godine u Engleskoj napravilo pravila, a od tada se koristi naziv „vaterpolo”. Kao što se može zaključiti, vaterpolo je nastao iz više sportova, a većina savremenih pravila su usvojena 1977. godine, a od tada se pravila usavršavaju tako da bi igra bila što dinamičnija.

Revolucija Vaterpola kao sporta

Revolucija u igri je nastala promjenom pravila 1950. godine. Svjetska amaterska plivačka organizacija (FINA) je osnovana 1908. godine. Evropska plivačka federacija LEN-a je osnovana 1926. godine, kada je održano prvo Evropsko prvenstvo u vaterpolu u Budimpešti. Prvo Svjetsko prvenstvo je održano 1973. godine u Beogradu, dok prvo samostalno evropsko prvenstvo za vaterpoliste (bez ostalih vodenih sportova) je održano u Firenci 1999. godine.

Vaterpolo u naše krajeve donijeli su studenti, koji su studirali u Mađarskoj, Austriji i Njemačkoj. 1907. godine Somborsko sportsko udruženje prvo uvodi vaterpolo u svoj program aktivnosti. Splitski studenti koji su naučili vaterpolo u Pragu, demonstriraju ga 1908. godine u uvali kupališta Bačvice, dok su zagrebački studenti koji su studirali u Beču osnovali 1921. godine vaterpolo sekciju u sklopu HAŠK-a (Hrvatski akademski športski klub).

Flex Admin
Flex Admin
Flex Admin

Razvoj vaterpola u Banjaluci

Razvoj vaterpola u Banjaluci počinje sa pojavom plivačkih sportova u XIX vijeku. Kao zvanična godina pojave vaterpola u Banjaluci uzima se 1956. godina, kada je grupa zagrebačkih studenata na čelu sa Draženom Jovićem donijela prvu vaterpolo loptu u Banjaluku. Vaterpolo se tih godina igrao isključivo ljeti na kupalištu pored Kastela, poznato po nazivu „Šimšur“. Sa izgradnjom bazena u Banjaluci vaterpolo sport se seli sa Vrbasa na bazene, prvo na „Vojni bazen” 1959. godine u Boriku , a zatim 1961. godine na novonapravljeni  bazen „Incel”. Sa izgradnjom novog Olimpijskog bazena u Banjaluci 2009. godine na mjesto starog bazena „Incel“ dolazi do pozitivnih promjena u razvoju ovoga sporta.

VK „Borac“ je formiran 2008. godine, godinu dana prije izgradnje GOB-a i osnivanja Vaterpolo saveza Republike Srpske. Nakon pauze reaktiviran je  2017. godine, a od tada akcenat stavlja na rad sa mladima. Pored očuvanja tradicije našeg sporta (vaterpola) u Gradu, na šta asocira grana vrbe (simbol rijeke Vrbas, na kojem je odigrana prva vaterpolo utakmica u Banjaluci) u grbu našeg Kluba, okosnica našeg Kluba su djeca našeg Grada, a cilj pored zdravog načina života djece i socijalizacije je stvaranje jake škole vaterpola, koja će u budućnosti biti baza našeg Kluba.

 

Želite da postanete naš član ili želite više informacija?

© 2018 Vaterpolo Klub Borac. Sva prava zadržana. Powered by Milišić Đorđe & BLMedia